Spring naar inhoud

Succeservaring

Het afgelopen half jaar mocht ik een meisje begeleiden met behulp van het Coachee! spel.
Ze had voor zichzelf een heel duidelijk doel gesteld, een enorm doel om te behalen. Met kleine tussenstappen zijn we hier aan gaan werken.
Door de vragen van het Coachee! spel, dacht ze na over zichzelf, maar ook over haar rol in de groep. Ze leerde meer verantwoordelijk te zijn voor haar eigen gevoel en handelen, waardoor ze zelf verantwoordelijk werd voor haar geluk.
Wat is het bijzonder om samen met een kind dit pad te mogen bewandelen en om dan zo’n heerlijk succes te ervaren.
Het is jammer dat de begeleiding afgelopen is, omdat ik er zelf ook zo van kon genieten, maar wat is het fijn om te zien dat ze zo lekker in haar vel zit.

Hieronder kun je lezen hoe haar moeder het ervaren heeft. Dank je wel voor deze mooie woorden.

Ik ben in contact gekomen met Annemieke omdat mijn dochter niet lekker in haar vel zat. Schoolcijfers liepen terug en ze vond de omgang met klasgenoten steeds lastiger. Ze was onzeker over zichzelf en voelde zich steeds vaker buitengesloten. Ik hoopte dat Annemieke haar kon helpen om haar negatieve gedachten en gevoelens om te buigen naar positieve gedachten, waardoor ze anders naar zichzelf en naar anderen gaat kijken. Het was heel bijzonder om te merken dat ze hier naar iedere sessie een stukje in groeide. In het begin vond ze het nog lastig om te vertellen wat ze gedaan of geleerd had, en vond ze de oefeningen ook heel moeilijk. Maar daarna begon ze steeds meer te vertellen en, heel belangrijk, ze ging altijd met veel plezier naar haar toe.
Annemieke heeft haar in slechts 5 sessies vertrouwen en een positief zelfbeeld gegeven, en handvatten om met lastige situaties om te gaan. Het is genieten om te zien hoe ze hierin is gegroeid. Ik had niet gedacht dat dit mogelijk was in een half jaar tijd, Annemieke heeft mijn verwachtingen absoluut overtroffen!

De kracht van met kinderen werken

Vandaag was zo’n dag dat ik al mijn bezigheden tot in detail had uitgewerkt. Vanochtend werd ik wakker en bedacht ik me dat ik wat ik had voorbereid voor de projectgroep aan de kleuters toch anders zou gaan doen.
Dat voelde toch beter. Toen ik op school liep met nog 5 minuten tot ik de kleuters op zou gaan halen om te gaan beginnen, stond ik bij de prentenboekenkast. Ik pak een boek en denk, dat past perfect bij wat ik wil gaan doen. Dus ik pas mijn planning weer aan.
Het moment is daar om te gaan beginnen. De kleuters opgehaald en na een gezellig babbeltje beginnen we aan mijn les. Die dus ondertussen al drie keer veranderd was. En wat een magie vindt er dan plaats. Dat net gepakte prentenboek brengt een mooi gesprek op gang, die nog aangepaste opdracht, gaat waanzinnig en hoe mooi is het om te horen hoe de kinderen denken, wat ze onder woorden brengen en wat ze dan ook nog kunnen tekenen. Ik liep op wolkjes hierna.

Vanmiddag mocht ik weer een meisje begeleiden met JaMaRa. Ook hier alles voorbereid, klaargezet en ready om te beginnen. Terwijl we bezig zijn en in gesprek met moeder en het meisje, besluipt me het gevoel dat dit anders moet. Als ik dit benoem, blijkt dat dit overeenkomt met wat moeder had aangevoeld.
Samen besluiten we een ander pad te gaan volgen. Ik ben er van overtuigd dat we er samen achter kunnen komen, wat dit meisje nodig heeft. Zo jammer dat ze dat mooie JaMaRa etui nu niet krijgt, want dat wilde ze zo graag. Maar ook dit is weer zo’n moment dat ik geniet van wat een kind laat zien.

Voor mij is geen dag werken met de kinderen hetzelfde. Voor mij is een dag werken met kinderen een dag voelen, nadenken en luisteren wat ze nodig hebben en wat ik ze kan geven. Je hebt van die dagen dat alle puzzelstukjes samen vallen en dat je het gevoel hebt dat je iets bereikt hebt. Ik hou er van.

En het besef drong vandaag tot me door dat ik blij ben met alles wat ik de afgelopen jaren in mijn rugzak heb gestopt, want dat zorgt er voor dat ik mijn gevoel kan volgen en mijn voorbereiding kan laten vieren.

Psychomotorisch leer- en gedragsspecialist

Wat een mooi diploma mag ik weer toevoegen aan mijn map met diploma’s.

Maar wat zo leuk is aan dit diploma is dat dit diploma voor mij niet zozeer staat voor wat ik geleerd heb. Dit diploma staat voor alles wat ik nu kan om meer kinderen te helpen bij hun leeruitdagingen.

Wat heb ik het afgelopen jaar mooie dingen geleerd en ontdekt. Ik heb nu zoveel meer kennis in huis die ik in kan zetten om meteen meer kinderen te helpen.

De opleiding die me dit diploma heeft opgeleverd, heeft er voor gezorgd dat ik er meteen mee aan de slag kon. Vorig jaar heb ik veel uitgeprobeerd en me eigen gemaakt en dit jaar is het iets wat ik al echt kan toepassen en gebruik.

Ik mag kinderen helpen met rekenen door JaMaRa in te zetten. Na een screening van de visuele vaardigheden en de reflexen en rekenvaardigheden, kan ik een plan maken om het rekenen aan te gaan pakken.
Ik mag kinderen helpen met lezen door de Leesmatrix in te zetten. Ook hierbij begin ik met een screening van de visuele vaardigheden en reflexen en vervolgens onderzoek ik op wel niveau het kind geholpen moet worden.
Ik mag kinderen helpen met spelling door WoordBeeldtrainer in te zetten. Dan doe ik wat ik hierboven al genoemd heb, maar onderzoek dan de spellingvaardigheden er nog bij.
De dominantiematrix is goed in te zetten om het plaatje wat ik zo samenstel van een kind, compleet te maken. De dominantiematrix maakt voor mij de puzzel af. Dit kan me helpen om nog nauwkeuriger te bepalen wat een kind nodig heeft.

Ik heb genoten van de opleiding en geniet nu van de hulp die ik kinderen kan bieden.

Op dit moment ben ik aan het nadenken over hoe ik zo kort mogelijk en precies mogelijk op mijn site kan uitleggen wat de Reflexen inhouden en welke invloed deze hebben op de leer- en gedragsontwikkeling van de kinderen. Dit komt er binnenkort aan.

Makkelijk


Soms kan iets wat voor anderen heel simpel is, voor jou heel erg moeilijk zijn. Dat kunnen allerlei verschillende dingen zijn. Bij heel veel dingen kun je je afvragen of het erg is dat je het niet kan, maar bij een aantal basisvaardigheden zul je er alles voor moeten doen om het te leren.

Alle kinderen in de klas kunnen goed lezen, maar bij jou lukt het steeds maar niet of die stomme minsommen lukken alleen jou steeds maar niet. Want dat idee dat jij de enige bent waar het niet lukt, of makkelijk gaat, heb je zo in je hoofd gezet. En zo maak je het onbewust steeds moeilijker voor jezelf.

In de klas zie ik het vaak dat iets zo veel energie kost en dat het toch steeds maar niet lukt. Hoe groot is dan de kick als het na veel oefenen en oefenen en proberen en proberen toch opeens lukt. Wat kun je je dan trots voelen

Ik zag het ook bij mijn eigen dochtertje. Ook zij heeft een enorme kick ervaren nu ze net als iedereen gewoon kan fietsen. Hoeveel energie dat haar niet gekost heeft, en ons, maar hoe waanzinnig is het om haar nu enorm te zien genieten en stralen. Om te zien dat iedereen met haar meegeniet.

Dat trotse gevoel gun ik ieder kind bij al hun uitdagingen. Als je een kind kent, die net een beetje hulp nodig heeft bij zijn of haar uitdaging, zou ik graag helpen. Dan gaan we samen op weg naar die grote kick….