Spring naar inhoud

Kindercoaching

Ik heb al vaker verteld over dat ik het geluk heb dat ik alles wat ik aan te bieden heb, mag uitvoeren op mijn school.

Door Corona is er de laatste maanden helaas veel weggevallen doordat we in zogenaamde bubbels werken. De faalangstreductie-training die ik gaf, moest helaas stoppen, omdat we geen groepen meer konden mixen. Maar toen de scholen weer open mochten, kon ik wel 1 op 1 begeleiding geven op 1,5m natuurlijk. En daar hebben we gebruik van gemaakt. Ik heb een aantal leerlingen mogen begeleiden met behulp van het Coachee! spel en wat was dat genieten.

Bij 1 traject ging het vooral over faalangst. Enorm onzeker en vol twijfel kwam ze de eerste keer bij me. Twijfel over de schoolkeuze en onzekerheid of ze het allemaal wel kon, wat resulteerde in toetsstress en fouten maken, mocht echt niet. Maar nu zit er een meisje tegenover me dat heel goed van zichzelf weet dat ze een goede schoolkeuze gemaakt heeft en die het goed vindt als ze een keer iets niet meteen weet. Ze kent zichzelf beter en weet hoe ze om moet gaan met baalmomenten bij fouten en wat ze kan doen als er eens iets fout gaat.

Bij een ander traject ging het vooral over sociale onzekerheid. Maar na een paar sessies bij mij en een meester die ook super te hulp schoot, is dit opgelost. Ik heb het individuele stukje aangepakt en de meester heeft op groepsniveau aangepakt wat hij kon. En ook nu zit er een zelfverzekerd meisje voor me die goed van zichzelf weet waar ze goed in is en wat ze lastig vindt, maar ze weet nu wel hoe ze daar mee om moet gaan.

En het allerleukste is, dat dit maar twee voorbeelden zijn en ik nog meer van dit soort mooie trajecten mag uitvoeren. Ik geniet er enorm van.

Lang geleden

Het is enorm lang geleden dat ik hier op mijn blog iets plaatste. Dit komt, omdat ik bij mij op school zulke mooie opdrachten krijg dat ik minder de behoefte had om het in mijn eigen praktijk ook nog uit te voeren. Ik mag op school namelijk alles doen, wat ik ook zelf aanbied. Ik mag Reflexintegratie doen, kinderen coachen, ik leer leren met groepjes uitvoeren en nu ook faalangstreductietraining aanbieden en ik mag naast de plusgroep ook steeds meer de kinderen die het nodig hebben, helpen bij het ontwikkelen van de executieve vaardigheden. Ik geniet met volle teugen, maar toch heb ik ook nu weer een stemmetje in mijn hoofd dat fluistert dat ik nog veel meer kinderen zou kunnen helpen. En dat is wat ik het liefst doe. Ik wil zo veel mogelijk kinderen helpen om lekker in hun vel te zitten en om zich tot hun beste zelf te kunnen ontwikkelen.

En te midden van deze gedachten over wat ik zelf graag zou willen, werd ik vrijdag gebeld door een moeder die over reflexintegratie voor haar zoon nadenkt. Terwijl ik met haar in gesprek was, ging er van alles door mijn hoofd. Dat ik inderdaad nog veel meer voor anderen kan betekenen dan wat ik op school doe.
En vervolgens krijg ik een pracht van een recensie binnen van een moeder wiens zoon ik begeleid op school. Ik werd er stil van. Deze dingen gebeuren niet zomaar. Ik zal de mooie recensie hieronder plaatsen en ik zal weer wat actiever worden op mijn website. En mocht het zo zijn dat er een ouder is die voor zijn of haar kind zoekt wat ik te bieden heb, komen we vast met elkaar in contact.

Hieronder de recensie van een behandeling die ik op school uitoefen:

Mijn zoontje van 10 heeft al een behoorlijk tijdje reflex integratie therapie bij Annemieke. Hij heeft het geluk dat ze zijn juf is en hij doet dit dan ook onder schooltijd, zodat het voor hem vertrouwd is en niet nog iets extra’s na schooltijd. Mijn zoontje is erg slim en leert heel makkelijk, maar zijn motoriek was daar niet helemaal mee in balans. Van kleins af aan viel hij vaak, had hij moeite met schrijven en knippen en was hij eerlijk gezegd behoorlijk onhandig te noemen. Na verloop van tijd verbeterde dit vanzelf wel wat, maar Annemieke stelde voor om er toch nog wat extra aandacht aan te besteden. 1x in de 2 weken doen ze samen oefeningen, die hij daarna thuis regelmatig moet herhalen. Heel handig dat Annemieke altijd even een filmpje mailt met de nieuwe oefeningen, zodat ik precies weet hoe het moet. Mijn zoontje kan namelijk niet altijd alles precies navertellen of nadoen.
Ik heb het idee dat deze oefeningen zeker helpen. Hij lijkt een betere balans gevonden te hebben en “zijn ongelukjes” lijken wat te verminderen. Ik durf hem al met een geruster hart het verkeer in te laten gaan en hij lijkt wat minder onbehouwen.
Wat ook zeker niet onbelangrijk is, is dat hij nooit met tegenzin naar Annemieke gaat. Hij vindt haar superlief en vindt de oefeningen zeker niet vervelend.
Ik zou iedereen zeker aanraden om naar Annemieke te gaan dus. Een zinvolle en gelukkig ook nog leuke therapie!

Dank je wel Daniƫlle voor je mooie woorden.

Succeservaring

Het afgelopen half jaar mocht ik een meisje begeleiden met behulp van het Coachee! spel.
Ze had voor zichzelf een heel duidelijk doel gesteld, een enorm doel om te behalen. Met kleine tussenstappen zijn we hier aan gaan werken.
Door de vragen van het Coachee! spel, dacht ze na over zichzelf, maar ook over haar rol in de groep. Ze leerde meer verantwoordelijk te zijn voor haar eigen gevoel en handelen, waardoor ze zelf verantwoordelijk werd voor haar geluk.
Wat is het bijzonder om samen met een kind dit pad te mogen bewandelen en om dan zo’n heerlijk succes te ervaren.
Het is jammer dat de begeleiding afgelopen is, omdat ik er zelf ook zo van kon genieten, maar wat is het fijn om te zien dat ze zo lekker in haar vel zit.

Hieronder kun je lezen hoe haar moeder het ervaren heeft. Dank je wel voor deze mooie woorden.

Ik ben in contact gekomen met Annemieke omdat mijn dochter niet lekker in haar vel zat. Schoolcijfers liepen terug en ze vond de omgang met klasgenoten steeds lastiger. Ze was onzeker over zichzelf en voelde zich steeds vaker buitengesloten. Ik hoopte dat Annemieke haar kon helpen om haar negatieve gedachten en gevoelens om te buigen naar positieve gedachten, waardoor ze anders naar zichzelf en naar anderen gaat kijken. Het was heel bijzonder om te merken dat ze hier naar iedere sessie een stukje in groeide. In het begin vond ze het nog lastig om te vertellen wat ze gedaan of geleerd had, en vond ze de oefeningen ook heel moeilijk. Maar daarna begon ze steeds meer te vertellen en, heel belangrijk, ze ging altijd met veel plezier naar haar toe.
Annemieke heeft haar in slechts 5 sessies vertrouwen en een positief zelfbeeld gegeven, en handvatten om met lastige situaties om te gaan. Het is genieten om te zien hoe ze hierin is gegroeid. Ik had niet gedacht dat dit mogelijk was in een half jaar tijd, Annemieke heeft mijn verwachtingen absoluut overtroffen!

De kracht van met kinderen werken

Vandaag was zo’n dag dat ik al mijn bezigheden tot in detail had uitgewerkt. Vanochtend werd ik wakker en bedacht ik me dat ik wat ik had voorbereid voor de projectgroep aan de kleuters toch anders zou gaan doen.
Dat voelde toch beter. Toen ik op school liep met nog 5 minuten tot ik de kleuters op zou gaan halen om te gaan beginnen, stond ik bij de prentenboekenkast. Ik pak een boek en denk, dat past perfect bij wat ik wil gaan doen. Dus ik pas mijn planning weer aan.
Het moment is daar om te gaan beginnen. De kleuters opgehaald en na een gezellig babbeltje beginnen we aan mijn les. Die dus ondertussen al drie keer veranderd was. En wat een magie vindt er dan plaats. Dat net gepakte prentenboek brengt een mooi gesprek op gang, die nog aangepaste opdracht, gaat waanzinnig en hoe mooi is het om te horen hoe de kinderen denken, wat ze onder woorden brengen en wat ze dan ook nog kunnen tekenen. Ik liep op wolkjes hierna.

Vanmiddag mocht ik weer een meisje begeleiden met JaMaRa. Ook hier alles voorbereid, klaargezet en ready om te beginnen. Terwijl we bezig zijn en in gesprek met moeder en het meisje, besluipt me het gevoel dat dit anders moet. Als ik dit benoem, blijkt dat dit overeenkomt met wat moeder had aangevoeld.
Samen besluiten we een ander pad te gaan volgen. Ik ben er van overtuigd dat we er samen achter kunnen komen, wat dit meisje nodig heeft. Zo jammer dat ze dat mooie JaMaRa etui nu niet krijgt, want dat wilde ze zo graag. Maar ook dit is weer zo’n moment dat ik geniet van wat een kind laat zien.

Voor mij is geen dag werken met de kinderen hetzelfde. Voor mij is een dag werken met kinderen een dag voelen, nadenken en luisteren wat ze nodig hebben en wat ik ze kan geven. Je hebt van die dagen dat alle puzzelstukjes samen vallen en dat je het gevoel hebt dat je iets bereikt hebt. Ik hou er van.

En het besef drong vandaag tot me door dat ik blij ben met alles wat ik de afgelopen jaren in mijn rugzak heb gestopt, want dat zorgt er voor dat ik mijn gevoel kan volgen en mijn voorbereiding kan laten vieren.