Spring naar inhoud

Wat zijn reflexen?

Elke baby die wordt geboren beschikt over een heleboel aangeboren impulsieve bewegingen. Deze bewegingen noemen ze de reflexen. Die zijn al vroeg tijdens de zwangerschap ontstaan of ontstaan na de geboorte. Die bewegingen zijn nodig om bijvoorbeeld de bevalling goed door te komen, om te overleven en jezelf te beschermen gedurende de eerste maanden van je leven. Zo heb je onder andere de zuigreflex, de zoekreflex, de loopreflex en de valreflex. Iedereen heeft deze reflexen. Wanneer je de reflexen stimuleert, reageren deze automatisch.

De ontwikkeling van de reflexen is het fundament van de ontwikkeling van een kind. Net zoals de ogen (visueel), de oren (auditief) en het werkgeheugen. Op het moment dat een reflex niet goed geïntegreerd is, kan de daarop volgende ontwikkeling vertraging oplopen of helemaal niet ontstaan.

Primitieve reflexen zijn automatische bewegingen die essentieel zijn voor de ontwikkeling van de controle over het hoofd, spierspanning en sensorische integratie. Zij vormen de basis van onze lichaamshouding, de levenslange reflexen. Deze primitieve reflexen ontstaan veelal in de baarmoeder en in de babytijd en worden geïntegreerd als de bewegingen hun werk doen. Dan worden de bewegingen meer geoefend en gecontroleerd. Wanneer de reflexen actief blijven kunnen er veel problemen ontstaan.

Onvolledige integratie van reflexen kan een bijdragende oorzaak van ADD / ADHD, autisme, vertraging in de ontwikkeling, zintuiglijke integratie stoornissen, zicht en gehoor problemen, gedragsuitdagingen, extreme verlegenheid, gebrek aan vertrouwen en verslavingen tot gevolg hebben. Ritmische bewegingen helpen kinderen en volwassenen de reflexen te integreren.